Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Sponsors

Planken langs kunstgrasvelden moeten milieuvervuiling tegengaan

24 februari 2021 16:30


www.barneveldsekrant.nl Alle elf kunstgras voetbalvelden (ook die van Terschuurse Boys) in de gemeente Barneveld die worden ingestrooid met rubbergranulaat, moeten eind dit jaar zijn voorzien van zogeheten kantplanken. Deze maatregel moet milieuvervuiling rondom de velden tegengaan. De gemeente trekt hier ruim 100.000 euro voor uit.

Het gaat om kunstgrasvelden op sportparken Norschoten (SDVB, vier velden) en ‘t Nieuwe Oost (VVB, één veld) in Barneveld, De Roeneneng (VVOP, vier velden) in Voorthuizen, Overbeek (Terschuurse Boys, één veld) in Terschuur en De Bosrand (VV Stroe, één veld) in Stroe. Afgelopen jaar is met dit project al gestart bij drie kunstgrasvelden bij VVB, SDVB en Terschuurse Boys, omdat hier al sprake was van verontreiniging van het gebied rondom de velden.

De rubber korrels afkomstig van de velden kwamen volgens de gemeente in de omgeving terecht, bijvoorbeeld via schoenen, bladblazers, wind en veegonderhoud, stelt de gemeente. Om verontreiniging op alle locaties nu tegen te gaan, moeten de overige granulaatvelden ook worden voorzien van de kantplanken. De planken worden volledig gemaakt van recyclebaar materiaal en kunnen makkelijk worden gedemonteerd en hergebruikt. Planning is om bij de acht velden die nog niet voorzien zijn van de planken in het tweede kwartaal dit jaar aan de slag te gaan.

Met de kantplanken moet voorkomen worden dat de rubber korrels in het milieu terechtkomen. Naar aanleiding van een uitspraak van de rechter in een zaak tegen de gemeente Enschede, eind 2018, is helder dat gemeenten en sportverenigingen de plicht hebben om ,,op correcte wijze om te gaan met het naleven van de zorgplicht rondom het gebruik van dit type kunstgrasvelden.’’ Het komt erop neer dat de korrels niet in het milieu terecht mogen komen. Daar waar dat wel gebeurt, moet de verontreiniging ongedaan worden gemaakt.

Kunstgrasvelden met rubbergranulaat zijn al jaren omstreden. Stoffen die vrijkomen uit dit materiaal - gemaakt van fijngemalen rubber afkomstig van versnipperde autobanden - zouden volgens wetenschappers mogelijk kankerverwekkend zijn, zo werd eind 2016 bekend. Al zijn er na die tijd ook studies naar buiten gekomen die die risico’s nuanceren. In 2018 besloot de gemeente Barneveld nieuw aan te leggen kunstgrasvelden niet meer in te strooien met het rubbergranulaat. De voorkeur wordt nu gegeven aan velden die niet hoeven te worden ingestrooid, of velden die worden ingestrooid met een mix van zand en biologisch afbreekbaar materiaal.

Naar verwachting wordt de verkoop van de rubberkorrels vanaf 2028 verboden. Of dat consequenties heeft voor de elf bestaande velden in de gemeente Barneveld, is niet duidelijk. ,,We houden de ontwikkelingen hierover vanuit het European Chemical Agency (ECHA), het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Sport en Gemeenten nauwlettend in de gaten.’’

Wouter van Dijk

Bron: https://www.barneveldsekrant.nl/premium/lokaal/maatschappelijk/668630/planken-langs-kunstgrasvelden-moeten-milieuvervuiling-tegengaan/Tq_pf8UQP8Z1s0yzOu0DuBNFxL9W61DgZ5c8jvP1EUexCxfnqEUtoH-jXjx9p9vhl2HG1lx92wE3PdNawC4xEYdH_ZXIkqn6OUX5vgrl4vOQm_jo9Od1SkWoM
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!